Početna » Prvenstvo Hrvatske & statistički pregled nacionalnih prvenstva unutar Europe

Prvenstvo Hrvatske & statistički pregled nacionalnih prvenstva unutar Europe

Kako je to izgledalo prije točno 10 godina na Prvenstvu Hrvatske 2001 godine (Obavijest HBS-a od 10.-11. veljače 2001):

Deseto Prvenstvo Hrvatske u badmintonu održano je u sportskoj dvorani OŠ Bartola Kašica na Jarunu u organizaciji BK Purger Zagreb. Peterostrukom pobjedom BK Zagreb Maksimir - najtrofejniji klub proteklih deset prvenstava ostvario je dosad najbolji učinak.
M - nastupilo 30 igraca iz 7 klubova. Finale: Ciganovic - Rihtar15:11, 17:14.
Poredak: 1. Vedran Ciganovic (Zagreb Maksimir) 2. Neven Rihtar (Stella Zagreb) 3. Janko Hranilovic,
Silvio Jurcic (Zagreb Maksimir).
Ž - nastupilo 9 igracica iz 3 kluba. Finale: Cica - Šavor 11:5, 11:1.
Poredak: 1. Matea Cica (Zagreb Maksimir) 2. Maja Šavor (Stella Zagreb) 3. Morana Esih(Zagreb
Maksimir), Matea Šalov (Stella Zagreb)
MM - nastupilo 10 parova iz 7 klubova. Finale: Ciganovic, Kazesovic - Bojnicic, Hranilovic 17:16, 15:13
Poredak: 1. Vedran Ciganovic - Hrvoje Kazesovic (Zagreb Maksimir) 2. Tomislav Bojnicic - Janko
Hranilovic (Max Zagreb) 3. Roman Cvetko - Marko Habuš (Stella Zagreb), Mirko Šestic - Nikica Šikic
(Stella Zagreb)
ŽŽ - nastupila 4 para iz 4 kluba. Finale: Cica, Esih - Šavor, Šavor 14:15, 15:3, 15:1
Poredak: 1. Matea Cica - Morana Esih (Zagreb Maksimir) 2. Ana Šavor - Maja Šavor (Stella Zagreb) 3.
Zrinka Klaric (Stella Zagreb) - Andrea Žvorc (Medvedgrad 1998 Zagreb); Dijana Drvoderic - Iva
Dragicevic (Medimurje Cakovec)
MŽ - nastupilo 9 parova iz 3 kluba. Finale: Ciganovic. Juric - Rihtar, Šavor 17:16, 15:9.
Poredak: 1. Vedran Ciganovic - Ana Juric (Zagreb Maksimir) 2. Neven Rihtar - Maja Šavor (Stella
Zagreb) 3. Tomislav Mihetec - Morana Esih (Zagreb Maksimir), Mirko Šestic - Zrinka Klaric (Stella
Zagreb).

Prije godinu dana:

M: 1. Zvonimir Đurkinjak (Medvedgrad 1998. Zagreb), 2. Zvonimir Hőlbling (MZ), 3. Josip Uglešić (MZ),
Luka Zdenjak (MZ);
Ž: 1. Andrea Žvorc (Medvedgrad Zagreb), 2. Staša Poznanović (MZ), 3. Matea Čiča (MZ), Petra
Petranović (Stella Zagreb);
MM: 1. Igor Čimbur - Zvonimir Hőlbling (Medvedgrad 1998. Zagreb), 2. Zvonimir Đurkinjak - Juraj Denžić
(MZ), 3. Luka Vlahek - Matija Hranilović (Međimurje Čakovec), Josip Uglešić - Luka Zdenjak (MZ);
ŽŽ: 1. Matea Čiča - Staša Poznanović (Medvedgrad 1998. Zagreb), 2. Željka Drmić - Andrea Žvorc (MZ),
3. Martina Skorup - Petra Petranović (Purger Zagreb / SZ), 3. Iva Majstorović - Lucija Vlah (MZ);
: 1. Zvonimir Đurkinjak - Staša Poznanović (Medvedgrad 1998. Zagreb), 2. Zvonimir Hőlbling - Andrea
Žvorc (MZ), 3. Juraj Denžić - Lucija Vlah (MZ), Igor Čimbur - Matea Čiča (MZ).

& danas 2011 godine:

Andrea Žvorc, Zvonimir Đurkinjak, Zvonimir Hoelbling i Staša Poznanović potvrdili su svoju klasu. Juniorka Lucija Vlah nova je u ovom društvu.
M - nastupilo je 12 igrača iz 5 klubova: 1. Zvonimir Đurkinjak; 2. Josip Uglešić; 3. Zvonimr Hoelbling, Igor Čimbur (svi MZ);
Ž - nastupilo je 13 igračica iz 2 kluba: 1. Andrea Žvorc; 2. Staša Poznanović; 3. Lucija Vlah (sve MZ), Katarina Jagodić (Stella Zagreb);
MM - nastupilo je 7 parova iz 5 klubova: 1. Igor Čimbur/Zvonimir Hoelbling; 2. Zvonimir Đurkinjak/Josip Uglešić (svi MZ); 3. Filip Špoljarec/Ivan Tucaković (MZ/Purger Zagreb), Matija Hranilović/Luka Vlahek (Međimurje Čakovec);
ŽŽ - nastupilo je 7 parova iz 2 kluba: 1. Staša Poznanović/Lucija Vlah; 2. Katarina Galenić/Matea Čiča; 3. Dora Dragčevič/Andrea Žvorc (sve MZ); Nikolina Dimić/Katarina Jagodić (SZ);
MŽ - nastupilo je 8 parova iz 5 klubova: 1. Zvonimir Đurkinjak/Staša Poznanović; 2. Igor Čimbur/Matea Čiča; 3. Filip Špoljarec/Lucija Vlah i Zvonimir Hoelbling/Dora Dragčević (svi MZ).

ŠTO KAŽE STATISTIKA?

Medvedgrad je osvojio sva zlata i srebra, a ostali su uzeli mrvice. Stela, Purger i Međimurje našli su se među osvajačima medalja. Kao što smo već u uvodu rekli od 29 igrača i igračica, 17 je bilo iz Medvedgrada, a 12 iz ostalih klubova. U pojedinačnoj konkurenciji taj odnos (Medvedgrad - ostali) je bio 6/6 kod muškaraca, dok kod žena 9/4. Svih pet klubova nastupili su u muškim singlovima i mješovitim parovima, dok po samo dva kluba u ženskoj konkurenciji pojedinačno i u paru (Stella i Medvedgrad).

KOMENTAR:

Rijeka je imala jednog igrača (Dasen Jardas). Međimurje je uvijek prisutno i to je za svaku pohvalu, a financira se preko Županije, nešto od grada & vlastitom angažiranošću oko sponzora. Financije su jako bitne što se može vidjeti i po ovom Prvenstvu, osim "Maxa" koji je financiran od ZŠS-a i nešto sponzora & koji zbog nekog razloga nije bio na Prvenstvu, klubovi koji su bili prisutni financirani su od Zagrebačkog Športskog Saveza ili su im igrači kategorizirani i primaju stipendije HOO-a. Bez novca nema ni klubova. Potrebni su: vlastita dvorana, samofinanciranje, sponzori, pomoć države za razvojne programe ... financiranje samo po kriteriju kategorizacija ne može razvijati sport, neki ljudi trebaju shvatiti da rekreacija i broj djece financira profesionalni dio. Dok rekreativni dio cvjeta, profesionalni dio kaska, možemo nabrojati možda desetak seniora ovog trena koji aktivno igraju, svi vrhunski igrači, ali sredine nema. Trebamo stvoriti uvjete da turniri budu zabavni, brojni ... spomenut ću Veliku Goricu i npr. turnir VG Plišanog Medvjedića koji okuplja preko 50 klinaca po turniru gdje sudjeluju jedino Medvedgrad, Zagreb Maksimir i VG, te na kojem je puno sponzora, volje i entuzijazma. Zašto takvi klubovi nemaju nikakvu pomoć države tamo gdje je prisutna volja da se uspije i stvore uvijeti za vrhunski sport. Nekad je Zagreb Maksimir na vrhunski rezultat dobivao 35 tisuča kuna što je bilo samo za dvoranu & onda se danas čudimo što nema ostalih, mi smo u ono vrijeme bili svjesni što se događa. Danas BK "Medvedgrad" dobiva i deset puta više, a sa našom svotom ne bi vjerujte bilo ičega. Pazite Medvedgrad je jedini uspio zadržati seniore, Hrvatski BK "Max", kao sljednik nekad BK "Max" još nikad nije uspio stvoriti seniora. Jedno vrijeme se puno ulagalo u Vedrana Ciganovića, Nevena Rihtara, Petru Petranović, Maju Šavor; ali njih nema ni blizu Prvenstvu. Nekad nas je na prvenstvu bilo 60-tak igrača samo u muškom dijelu i onda nas je vukao entuzijazam, a sada 12 juniora i seniora, sve PRO, 13 cura.  Studensko Prvenstvo 2010 brojalo je oko 180 ljudi. Prvenstvo u Vinkovcima oko 120. Ovo jučer nikako nije dobro za naš sport. Osim Lidije & mene, Ivanke Pokorni & dvoje sudaca, roditelja igrača, samih igrača i tri gledatelja iz Zagreba i Velike Gorice nije bilo nikoga na finalima.

 

Lica igrača puno toga govore.
 
Šteta je što nije bilo Nevena Rihtara, Luke Zdenjaka, Maje Šavor koja je igrala Mađarsku ligu, Petre Petranović, Morane Esih, Juraj Denžića, Željke Drmić ... Ovakva statistika ne ide nikome u prilog, jedan klub koji rezultatom to i zaslužuje, ne može biti graditelj cijelog hrvatskog badmintona. Žalosno je da politikom plaćanja samo klubova koji moraju zadovoljavati baš svim uvjetima: dvorane koja je su obično u vlasništvu države ili grada, da imaju igrače od 7 do 77, rezultat i kategorizirane igrače. Dok vi napravite kategoriziranog igrača većina klubova jednostavno financijski presuši, a kad dobije novac obično je to novac samo za mali dio troškova. Ovim jednostavno nestaju srednji i mali klubovi i onda se desi ovakav primjer da 60 % igrača je iz jednog kluba. Ponavljam se!

Čestitke pobjednicima! Medvedgrad je trenutno najjači klub u Hrvatskoj i okosnica je seniorske reprezentacije koja već ima određenu ulogu na svjetskoj i europskoj sceni. Trebat će vremena da se promjeni ovakva situacija. Konkurencija stvara boljitak, ovako je samo gorko i jadno. Šteta je što HBK "Max" nije došao na seniorsku smotru. Matea Čiča i Vedran Ciganović već su sa 16 godina bili Prvaci Hrvatske, tako da nema opravdanja u mladosti ekipe. Do seniora je dug put i samo ga rijetki uspiju proći.

EUROPSKA NACIONALNA PRVENSTVA

Pogledajte Englesku koja ima i vlastiti web Prvenstva http://www.nationalbadmintonchamps.co.uk/. Prva nositeljica izgubi u prvom kolu, 48 muška singla, 34 žene, 33 muška para, 26 mixeva, 144 igrača & puno gledalište. Turnir je trajao tri dana.


Puno gledalište pokazuje važnost nacionalnog prvenstva.

U Danskoj je bilo sve skupa 156 igrača, sa 46 u muškoj konkurenciji. Turnir je trajao 4 dana. Očekivani prvaci su Peter Gade i Tine Baun. Pogledajte rezultate finala http://www.tournamentsoftware.com.

Rusija sa sve skupa 120 igrača. Brojke se kreću uglavnom kao i u Danskoj i Engleskoj. Ivan Sozinov, Ella Dahl su novi prvaci države. Slovenija je imala 80 igrača. Austrija 89 igrača, Poljska 133, 208 igrača u Njemačkoj http://www.tournamentsoftware.com.

Popis prvaka po europskim zemljama sa stranica BE http://www.badmintoneurope.com/news_item.aspx?id=44936.


Ostale novosti:

1

1



579716-EPP-1-2016-1-HU-SPO-SSCP
https://hr.badmintonplus.eu/
Upitnik o badmintonu

Izdvojeno

Multimedija

Erste Bank Medo Štedo