Početna » škola » Sportske ozljede (badminton)

Sportske ozljede (badminton)

Ima odlična priča iz IBM-a; kada je jedan od managera napravio štetu od 500 tisuća US$ i u trenutku kada se odlučivalo da li mu uručiti otkaz ili ne, glavni direktor je kao iz topa ispalio:"Ma ne kakav otkaz, pa skupo smo platili njegovo školovanje." Kada je u pitanju rad sa djecom i trenerski posao takve pogreške mogu biti katastrofalne i kondicijska priprema sve je, samo ne igra.

Imao sam ispit iz Body Buildinga kod Žarka Stojića. Izrešetao me teoretskim pitanjima, pa pitanjima po spravama, anatomijom i nakon tridesetak pitanja na koje sam odgovorio mislio sam da je kraj. Ali u to vrijeme dolazi njegova cura Miljana i koju on slučajno eto reda radi pita:"Da li ima koje pitanje za mene?" Nasmijala se i kratko upitala:"Što pitate čovjeka kada prvi puta dođe u teretanu?". Počeo sam gledati po teretani  i krenuo s pitanjima, ali nijedno nije bilo ni blizu odgovoru. Odgovor je bio jednostavan i za mene u ovom slučaju prava škola. Pitate ga jasno za ZDRAVSTVENO STANJE; bio je odgovor. Nisu me pustili. Sljedeći put opet nakon tridesetak pitanja sam prošao, ali netko je nazvao Žarka na mobitel, te čovjek ode i ne upiše mi ocjenu u index. Treći put sam opet imao rešetanje, ali napokon sam stvarno prošao. Nakon 90 pitanja za mene je ovo bila škola za 100 godina.

Sport je prvenstveno način života i trebao bi bit usmjeren ka poboljšavanju zdravstvenog stanja. Ali u vrhunskom sportu sve je više ozljeda i sportaši su na granicama izdržljivost čime dovode u pitanje svoje zdravlje. Kako rade u ekstremnim uvjetima tanka je granica između zdravlja i bolesti. Posljedice osjećaju cijeli život.

Rečenica:"Manje je više"; u kondicijskoj pripremi djece može biti ključ. Do 13.g. tehnika je najvažnija. Nakon desete godine kondicijska priprema postaje važna, ali u onom informacijskom obliku, a tek onda kao energetska komponenta kretanja. Nakon 16.g. kondicijski trening postaje drugi najvažniji čimbenika uspješnosti iza psihološke komponente.

Od 9 do 12 godine zbog mišićnog dizbalansa u kondicijskoj pripremi treba biti jako oprezan. Srednji dio trupa je najvažniji. Pravilan trening. Sa djecom trebaju raditi najkvalitetniji treneri. Svaku vježbu treba raditi koncentrirano pa makar se radilo o istezanju. Važna je isto tako i povratna informacija od djeteta. Treba uvoditi odmor u trening, jer je regeneracija kod djece vrlo bitna kako se djeca brzo umaraju, ali i brzo regeneriraju. Pozitivni i oprezno, elementarne igre i širina uvijet su pravilnog razvoja. Treba i poštivati i faze razvoja određene sposobnosti. Recimo koordinacija se najviše razvija od rođenja do 8.g., a program koordinacije traje u svim razdobljima treniranja.

Najčešće povrede u badmintonu:
  1. Koljeno, meniskusi i ligamenti koljena. Nestabilnost koljena pri fleksiji koljena ili iskoraku.
  2. Bol u leđima i križima.
  3. Pucanje i upale ahilove tetive.
  4. Hernijacija diska.
  5. Napuknuća i puknuća mišića.
  6. Ozljede stopala.
  7. Ozljede ramena.
  8. Kontuzija (nagnječenje), distorzija (uganuće) i luksacija (iščašenja) zgloba.
  9. Povrede šake.

1

1



579716-EPP-1-2016-1-HU-SPO-SSCP
https://hr.badmintonplus.eu/
Upitnik o badmintonu

Izdvojeno

Multimedija

Erste Bank Medo Štedo