Početna » škola » Pravila badmintona

Pravila badmintona

...kakvim ih dosad niste vidjeli...
Dimenzije terena pravog badminton terena.

Postoje i one druge dimenzije, ali za badminton na pijesku. Dimenzije su 12X6 metara. Tko se uputi na neku od plaža eto Vam ideje. Badminton na pijesku, nema unutrašnjih linija pa je servis iza zadnje linije terena. Mora biti takav da je glava reketa nu trenutku udarca ispod linije prvog rebra, a servira se bilo gdje u polje protivnika. Strane se mijenjaju nakon svakih pet poena zbog sunca, vjetra i zbog dinamike.


 
Službeno pravilo bodovanja za badminton je da se igra na dva dobivena gema do 21, a na 20:20 igra se na dva razlike. Maksimalni rezultat može biti 30:29. Odmori su na 11 poenu jednu minutu i između gemova dvije minute.
Nekad je bio sistem 2 dobivena gema do 15 poena s promjenama kada se poen dobivao samo na vlastiti servis, te onaj koji bi prvi došao do 13 ili 14, birao bi pri rezultatu 13:13 produžetke do 18 ili da nema produžetaka do 15, a pri rezultatu 14:14 ili do 17 poena ili bez produžetaka do 15. Poslije je ostalo pravilo i da se može birati samo pri rezultatu 14:14.
 
Pokušavalo se i sa sistemom na tri dobivena gema do 7 poena i bio je u upotrebi samo godinu dana, 2002. godine. Ipak još nekoliko godina nakon vratilo se na stari sistem do 15. Jedini problem tog sistema su bili parovi koji su prekratko trajali. Tri do 9 nije primjenjen dosta se dugo spominjao kao opcija.
 
Jasno kao i odbojci nekada mečevi su u starom sistemu trajali i preko 2h. U današnje vrijeme koja bi to televizija pratila?!
U woodshot ligi se igra na jedan dobiveni gem do 21, što ubrzava cijeli proces vođenja turnira.
 
Na treningu vrlo često znamo igrati do 3, do 5, do 7 ili 11 kako bi se što više igrača izmjenilo na terenu. Na treningu se može igrati na pola terena, po poljima, samo na sredini terena, na servis polju itd..
 
Neke sitnice u pravilima...
- pernata loptica teži 4.74 do 5.50 grama. Ima 16 pera, guščeg lijevog krila. Baza treba biti promjera 25-28 mm, a vrhovi trebaju oblikovati krug 58-68 mm;
- visina mreže na sredini terena je 1.524m, a na rubovima 1.55m. Mora biti sačinjena od tanke tamne niti jednolike debljine s očicama ne manjim od 15 mm i ne većim od 20 mm. Vrh mreže treba biti obrubljen bijelom trakom širine 75 mm. Mreža treba biti široka 760 mm i dugačka 6.1 m. Mreža se u igri ne smije dirati, dodir sa mrežom reketom ili tijelom se smatra greškom;
- širina linije terena je 40mm.
 
Isprobavanje loptice:  loptica je odgovarajuće brzine kada je igrač sa zadnje linije terena s jedne strane terena udari maksimalnom snagom ispod ruke i ako loptica padne između crtica koje su 530 mm od 990 mm udaljene od zadnje linije s druge strane terena. Kada je loptica brza, pera se lagano savinu prema van (svako prvo, svako drugo ili četvrto pero) ovisno koliko je brza i stvar je procjene te dogovora. Ako je spora pera se savijaju prema unutra.


PRAVILA BADMINTONA na stranicama Hrvatskog badmintonskog Saveza.

Pravila ponašanja odn. BADMINTONSKI BONTON imate na našoj stranici.

1

1



579716-EPP-1-2016-1-HU-SPO-SSCP
https://hr.badmintonplus.eu/
Upitnik o badmintonu

Izdvojeno

Multimedija

Erste Bank Medo Štedo